Historia

Kahinoista kaikki lähti

Kankaanpäässä on järjestetty kesäistä markkinatapahtumaa aina 1970-luvun lopulta lähtien. Tuolloin Kankaanpään kulttuurilautakunta järjesti kesän päätteeksi nelipäiväiset Kahinat. Kankaanpään Kahinoiden ohjelma koostui mm. teatterista ja toritansseista ja pääjuhlaa tanssittiin liikuntakeskuksessa. Pääjuhlan perinne jäi elämään vuosiksi eteenpäin ja perinteeseen kuului, että kaupungin päättäjät tarjoilivat liikuntakeskuksessa kaikelle kansalle ohraryynipuuroa ja ruusunmarjakeittoa

Taideviikko ja Pieni Yösoitto

1990-luvulta lähtien tapahtuma alkoi muodostumaan Kankaanpään musiikkiopiston Pienen Yösoiton ympärille. Ensimmäinen Pieni yösoitto järjestettiin Kankaanpään musiikkiopiston ja Kankaanpään taidekoulun järjestämänä keltaisen talon ja vanhan musiikkiopiston pihapiirissä 4. syyskuuta 1990. ”Eine Kleine Nachtmusik” –hengessä musiikkiopiston opettajat esittivät musiikkia rehtori Juhani Nummisen johdolla ja Kankaanpään Taideyhdistys tarjoili teetä ja korppuja. Tästä alkunsa saanut Pohjois-Satakunnan Taideviikko laajeni Kankaanpään kaupungin järjestämäksi koko kansan markkinaviikoksi, jonka tapahtumien järjestämiseen ovat osallistuneet lukuisat paikalliset järjestöt ja tahot.

Äly, taide ja hyvinvointi asuvat meillä

Vuoden 2017 Taideviikon jälkeen tapahtuma sai taas uutta suuntaa, kun Taideviikkoa pitkään järjestänyt Kankaanpään kaupungin kulttuuripalveluiden taideviikkotyöryhmä lopetti toimintansa ja tapahtuman tulevaisuutta alettiin miettimään uudelleen.

Samana vuonna valmistui Kankaanpään uusi kaupunkistrategia ja kaupungin tapahtumakokonaisuuksia onkin nyt uudistettu peilaamaan kaupunkistrategiassa tunnistettuja vetovoimatekijöitä, jotka ovat ”äly, taide ja hyvinvointi”. Ideana on tuoda laaja-alaisesti yhteen näiden teemojen alla tapahtuvaa monipuolista ja hyvää toimintaa, jota kaupungissa löytyy runsain mitoin.

Äly on linjattu rohkeasti kaupungin yhdeksi kärkiteemaksi, sillä kokoonsa nähden kaupungissa on ainutlaatuista asiantuntemusta, tutkimusta ja menestystarinoita tällä saralla. Tapahtumapuolella äly näyttäytyy mm. monissa elinkeinopuolen tilaisuuksissa ja koulutuksissa.

Kankaanpään Kulttuurikevät (www.kulttuurikevät.fi) kokoaa yhteen laajan kattauksen kaupungin kulttuuri- ja taidetarjontaa. Kaupungin yksiköistä ohjelmaa ovat tuottamassa musiikkiopisto, kaupunginmuseo, kirjasto sekä kulttuuri- ja nuorisopalvelut. Kulttuurikevääseen kuuluu lisäksi SAMK Kuvataide Kankaanpään yksikön järjestämä Taideviikko sekä monen yhdistyksen järjestämää ohjelmaa.

Hörhiäisviikon synty

Hyvinvointi-teeman ilmentymä Kankaanpäässä on hörhiäinen. Se on kankaanpääläisten oma nimitys aktiiviselle, aloitteelliselle, positiiviselle ja ympärilleen energiaa luovalle henkilölle. Hörhiäinen saa aikaan toimintaa, tapahtumia, muutoksia, mahdollisuuksia ja sitoutuu vahvasti yhteiseen tekemiseen. Kankaanpäässä on valittu vuoden hörhiäinen jo useiden vuosien ajan Taideviikon yhteydessä järjestetyn hörhiäistapahtuman aikana. Hörhiäisestä löytyy lisätietoa myös täältä!

Hörhiäis- ja hyvinvointiteeman pohjalta syntyi Hörhiäisviikko-tapahtuma, jonka aikana Kankaanpäässä tuodaan monipuolisesti esille kaupungin vahvaa ”hörhiäissektoria” eli yhdistys-, seura- ja muiden tahojen toimintaa. Elokuun lopulla järjestettävä Hörhiäisviikko sisältää musiikkia, kulttuuria, taidetta, näytelmiä, urheilua, hyvinvointia, mukavaa markkinahenkeä sekä tietysti odotetun hörhiäisviikonlopun. Viikko antaa paikallisille yhdistys- sekä yritystoimijoille mahdollisuuden toteuttaa ja buustata omia kampanjoitaan ja tapahtumiaan näkyvästi yhdessä. Mukaan mahtuu monta isompaa ja pienempää, toisiaan tukevaa tempausta. Paljon mukavaa koko perheelle!