Historia
Kahinoista kaikki lähti
Kankaanpäässä on järjestetty kesäistä markkinatapahtumaa aina 1970-luvun lopulta lähtien. Tuolloin Kankaanpään kulttuurilautakunta järjesti kesän päätteeksi nelipäiväiset Kahinat. Kankaanpään Kahinoiden ohjelma koostui mm. teatterista ja toritansseista ja pääjuhlaa tanssittiin liikuntakeskuksessa. Pääjuhlan perinne jäi elämään vuosiksi eteenpäin ja perinteeseen kuului, että kaupungin päättäjät tarjoilivat liikuntakeskuksessa kaikelle kansalle ohraryynipuuroa ja ruusunmarjakeittoa.
Taideviikko ja Pieni Yösoitto
1990-luvulta lähtien tapahtuma alkoi muodostumaan Kankaanpään musiikkiopiston Pienen Yösoiton ympärille. Ensimmäinen Pieni yösoitto järjestettiin Kankaanpään musiikkiopiston ja Kankaanpään taidekoulun järjestämänä keltaisen talon ja vanhan musiikkiopiston pihapiirissä 4. syyskuuta 1990. ”Eine Kleine Nachtmusik” –hengessä musiikkiopiston opettajat esittivät musiikkia rehtori Juhani Nummisen johdolla ja Kankaanpään Taideyhdistys tarjoili teetä ja korppuja. Tästä alkunsa saanut Pohjois-Satakunnan Taideviikko laajeni Kankaanpään kaupungin järjestämäksi koko kansan markkinaviikoksi, jonka tapahtumien järjestämiseen ovat osallistuneet lukuisat paikalliset järjestöt ja tahot.
Äly, taide ja hyvinvointi asuvat meillä
Vuoden 2017 Taideviikon jälkeen tapahtuma sai taas uutta suuntaa, kun Taideviikkoa pitkään järjestänyt Kankaanpään kaupungin kulttuuripalveluiden taideviikkotyöryhmä lopetti toimintansa ja tapahtuman tulevaisuutta alettiin miettimään uudelleen.
Samana vuonna valmistui Kankaanpään uusi kaupunkistrategia ja kaupungin tapahtumakokonaisuuksia onkin nyt uudistettu peilaamaan kaupunkistrategiassa tunnistettuja vetovoimatekijöitä, jotka ovat ”äly, taide ja hyvinvointi”. Ideana on tuoda laaja-alaisesti yhteen näiden teemojen alla tapahtuvaa monipuolista ja hyvää toimintaa, jota kaupungissa löytyy runsain mitoin.
Äly on linjattu rohkeasti kaupungin yhdeksi kärkiteemaksi, sillä kokoonsa nähden kaupungissa on ainutlaatuista asiantuntemusta, tutkimusta ja menestystarinoita tällä saralla. Tapahtumapuolella äly näyttäytyy mm. monissa elinkeinopuolen tilaisuuksissa ja koulutuksissa.
Kankaanpään Kulttuurikevät (www.kulttuurikevät.fi) kokoaa yhteen laajan kattauksen kaupungin kulttuuri- ja taidetarjontaa. Kaupungin yksiköistä ohjelmaa ovat tuottamassa kaupunginmuseo, kirjasto sekä kulttuuri- ja nuorisopalvelut. Kulttuurikevääseen kuuluu lisäksi SAMK Kankaanpään Taidekoulun ja Kankaanpään musiikkiopiston sekä monen yhdistyksen järjestämää ohjelmaa.
Hörhiäisviikon synty
Hyvinvointi-teeman ilmentymä Kankaanpäässä on hörhiäinen. Se on kankaanpääläisten oma nimitys aktiiviselle, aloitteelliselle, positiiviselle ja ympärilleen energiaa luovalle henkilölle. Hörhiäinen saa aikaan toimintaa, tapahtumia, muutoksia, mahdollisuuksia ja sitoutuu vahvasti yhteiseen tekemiseen. Kankaanpäässä on valittu vuoden hörhiäinen jo useiden vuosien ajan Taideviikon yhteydessä järjestetyn hörhiäistapahtuman aikana. Katso alta lista valituista vuoden Hörhiäisistä.
Hörhiäis- ja hyvinvointiteeman pohjalta syntyi Hörhiäisviikko-tapahtuma, jonka aikana Kankaanpäässä tuodaan monipuolisesti esille kaupungin vahvaa ”hörhiäissektoria” eli yhdistys-, seura- ja muiden tahojen toimintaa. Elokuun lopulla järjestettävä Hörhiäisviikko sisältää musiikkia, taidetta, liikuntaa, hyvinvointia, herkuttelua, mukavaa markkinahenkeä sekä tietysti odotetun hörhiäisviikonlopun. Viikko antaa paikallisille yhdistys- sekä yritystoimijoille mahdollisuuden toteuttaa ja buustata omia kampanjoitaan ja tapahtumiaan näkyvästi yhdessä. Mukaan mahtuu monta isompaa ja pienempää, toisiaan tukevaa tempausta. Paljon mukavaa koko perheelle!
Vuoden Hörhiäinen
Hörhiäisviikko ei olisi mitään ilman Hörhiäistä! Tämä kankaanpääläisten oma, aktiivinen ja energinen hahmo on valittu jo useiden vuosien ajan edustamaan sitä hienoa yhteisen hyvinvoinnin edistämistä, jota Kankaanpäässä tehdään monella eri taholla.
Kunnianimen ovat tähän mennessä saaneet:
1998 Mirkku Wallenius
1999 Jouko Nurminen
2000 Juhani Numminen
2001 Liisa Juhantalo
2002 Raimo Aalto
2003 Ritva Alapaattikoski
2004 Anna-Liisa Mettälä
2005 Kauko Juhantalo
2006 Markku Räikkälä
2007 Pirjo Röpetti
2008 Riku Huhtasalo
2009 Helena Tuomala
2010 Rami Lehtonen
2011 –
2012 Liisa Hulkkonen
2013 Olli Mustaniemi
2014 Katariina Lankoski
2015 Mikko Korpela
2016 Anna-Mari Yrjänä
2017 Tuomo Hakola
2018 Kati Vuori-Uotila
2019 Pertti Manninen
2020 Elina Kivikoski
2021 Sinikka Aaltonen
2022 Keijo Kerola
2023 Niina Veko